‘Foto’s en brieven bewaar ik goed. Ze zijn belangrijk voor mij’

Malawi is een van de armste landen in de wereld. Dat zie én ervaar je als je de families en kinderen in het projectgebied van Red een Kind spreekt. Leven en opgroeien in armoede is moeilijk en vol uitdagingen. Maar er zijn ook lichtpuntjes van hoop. Susan (10 jaar) is een van de kinderen die wordt gesponsord door een gezin uit Nederland. Ze straalt als ze vertelt: “Het maakt mij blij en trots dat ik vrienden buiten Malawi heb

Susan woont samen met haar moeder, vier broertjes en zusjes en haar tante met haar kinderen in een huis. In totaal wonen de twee vrouwen met 11 kinderen bij elkaar. Dat is best wel zwaar voor de moeder van Susan die kostwinner is; kleren, eten er is eigenlijk nooit genoeg. Er is altijd wel een kind dat weer is gegroeid of honger heeft. “Ik voel me schuldig als er niet genoeg is en de kinderen maar 1 of 2 maaltijden per dag krijgen.”

Post is belangrijk

Doordat Susan steun krijgt van haar sponsors uit Nederland kan het hele gezin uit armoede groeien. Zo kan de moeder van Susan deelnemen aan trainingen terwijl er opvang is voor de kinderen. Susan straalt als ze vertelt hoe blij ze is met deze hulp en wat voor verschil dat maakt in haar leven. “Door mij weten ze wat er in Malawi gebeurt en kunnen ze hulp sturen als ze dat kunnen.”
Susan krijgt ook post van haar sponsorgezin en stuurt brieven terug: “Ik vertel ze hoe het met me gaat en over de dingen die ik doe. Van hen krijg ik ook foto’s en brieven. Die bewaar ik goed, want ze zijn belangrijk voor mij. Ik vraag ook hoe het met hen gaat en als ze me dan antwoorden dan is dat erg leuk. Dan voelt het alsof we elkaar echt kunnen zien.”

Susan: ‘Door mij weten ze wat er in Malawi gebeurt’

Meer inkomen

Susan merkt dat door de steun van het sponsorgezin niet alleen voor haar dingen zijn veranderd maar voor iedereen in huis. Haar moeder is lid van een zelfhulpgroep. Samen met andere vrouwen sparen ze zodat ze een lening kunnen krijgen. De moeder van Susan heeft een lening afgesloten voor het starten van een bedrijfje om het inkomen te vergroten zodat de kinderen vaker te eten hebben. Susan: “Mijn moeder heeft meer geld door de zelfhulpgroep. Daar kan ze bijvoorbeeld school van betalen. Vroeger moest ik soms wel eens thuisblijven omdat er geen geld was. Dan kon ik pas weer naar school als mijn moeder weer geld verdiend had. Dat is nu nooit meer zo.”

‘Mijn moeder heeft nu meer geld. Daarvan kan ze de school betalen’

Andere verhalen

José (12)

‘Het onderwijs waar ik door het sponsorprogramma toegang tot heb gekregen, biedt ons de kans om een goede toekomst op te bouwen.‘
lees verder »