‘Rijkdom is niet vanzelfsprekend’

Het Indiase meisje Priti staat in een fotolijstje op de kast van de familie Van Loenen. Liesbeth en David en hun kinderen Renske, Jurgen en Guido kennen haar allemaal én toch ook weer niet. “Wij mogen vanaf de zijlijn iets betekenen in haar leven.”

“Op mijn basisschool heb ik een organisatie die kinderen sponsort leren kennen”, vertelt Liesbeth. “Als school sponsorden we meerdere kinderen. Ik weet nog goed dat we elke week zendingsgeld moesten meenemen. Dat voelde als een verplichting, maar het was vooral ook mooi. Regelmatig kregen wij een brief. Ik herinner mij een foto van een jongetje met zijn voeten in het zand, zonder schoenen. Zo ervoer ik als jong meisje dat het normaal was om door middel van sponsoring anderen te helpen. In mijn tienertijd besloot ik daarom, zodra ik mijn eerste salaris zou krijgen, om ook een sponsorkind te steunen. Later leerde ik mijn man David kennen en samen besloten wij, na ons trouwen in 2005, om via de organisatie uit mijn basisschooltijd een kind te sponsoren.”

Een stapje verder helpen
“Priti is het derde sponsorkind dat wij financieel en met gebed mogen steunen. Regelmatig ontvangen we een brief. Zo schreef ze laatst dat ze door corona niet naar school kon en thuis klusjes moest doen. Ook weten we dat ze vlakbij een rivier woont die eens per jaar overstroomt. Zo krijgen we een klein beetje beeld van haar leven. Dat we haar mogen sponsoren is een zegen. Voor Priti én zeker voor onszelf. Priti is voor onze kinderen het levende voorbeeld dat rijkdom niet vanzelfsprekend is. Ons gebed voor haar is dat ze mag opgroeien tot een zelfstandige, gelukkige vrouw, die in haar leven mag laten zien wie God voor haar is en dat ze haar eigen plek in de wereld mag vinden. Zeker in een land als India waar mensen leven in systemen van arm en rijk. In Gods ogen is elk kind even waardevol. We hopen dat ze dat mag meekrijgen. Misschien mogen we ons er meer van bewust zijn hoe mooi het is om een kind aan de andere kant van de wereld een stapje verder te helpen.”

David (46) en Liesbeth (41) van Loenen zijn de ouders van Renske (13), Jurgen (10) en Guido (7). David werkt als projectvoorbereider in de weg- en waterbouw en mag graag sporten. Liesbeth werkt op de radiotherapie in het ziekenhuis en mag graag wandelen. Het gezin woont in Amersfoort. Sinds 2019 sponsoren zij Priti uit India.

Andere verhalen

Susan (10)

“Door mij weten ze wat er in Malawi gebeurt. Ik vertel ze hoe het met me gaat en over de dingen die ik doe.”
lees verder »