Deborah aan de afwas met op de achtergrond moeder Aida in de deuropening van hun huis

Zonder goed onderwijs wordt het moeilijk om aan extreme armoede te ontkomen

Geuren die je niet kunt thuisbrengen, loslopende kippen, kinderenstemmen, waslijnen over krappe, modderige straatjes en bergen afval… Kiwunya is een van de grootste sloppenwijken van Kampala, Uganda. In een van de huisjes hier woont Deborah, een intelligent en vrolijk meisje van inmiddels 11 jaar.

Openbare toiletten

Als ze haar huis laat zien, niet groter dan de gemiddelde studentenkamer in Nederland, zegt ze trots: “Groot, hè? Er passen acht mensen in!” In Kiwunya wonen de mensen dicht op elkaar. Sommige huisjes, zoals dat van Deborah, zijn van steen en golfplaten, andere van leem. Gemiddeld delen tien gezinnen het sanitair met elkaar: openbare toiletten waar goede hygiëne ver te zoeken is. Douchen doe je door een bak water over jezelf heen te gooien.

Een onmogelijk keuze

De keuken is niet meer dan een houtvuurtje op het stoepje voor het huis. Op sommige dagen is er genoeg te eten, maar dat is niet altijd het geval. Op de dagen zonder eten heeft Deborah hoofdpijn en ervaart haar moeder stress en schaamte. Moeder Aida: “Soms sta ik voor de keuze: koop ik eten of betaal ik de huur? Ik kies dan altijd voor het laatste. Als ik mijn huis kwijtraak, worden de problemen alleen maar groter.” Deborah herinnert zich die keer, nog niet zo lang geleden, dat ze noodgedwongen twee dagen alleen met haar broers thuis was, zonder eten. “Ik had zo’n honger! Ik probeerde zoveel mogelijk water te drinken om mijn maag maar te vullen en ook probeerden we het grootste gedeelte van de dag te slapen, zodat we niet aan eten hoefden te denken.”

Het belang van onderwijs

De scheidslijn tussen het leven in een sloppenwijk en het leven op straat is voor veel kinderen gevaarlijk dun. Een groot aantal kinderen heeft te maken met leeronderbrekingen, omdat hun ouders het schoolgeld niet altijd kunnen betalen of omdat ze moeten werken om bij te dragen aan het familie-inkomen. Zonder goed onderwijs wordt het moeilijk om aan extreme armoede te ontkomen. Doordat Deborah deelneemt aan een project, is ze ervan verzekerd dat ze naar school kan. En dat is belangrijk, want goed onderwijs heeft een positief effect op het verdienvermogen voor de rest van je leven.

Kindsponsoring lost niet alle problemen op, maar het geeft wel verlichting. Doordat Deborah naar school gaat en ondersteuning krijgt op verschillende gebieden, is de kans dat zij de cirkel van armoede kan doorbreken aanzienlijk toegenomen.

De 11-jarige Deborah in Kiwunya, een van de grootste sloppenwijken van Kampala

Andere verhalen

Susan (10)

“Door mij weten ze wat er in Malawi gebeurt. Ik vertel ze hoe het met me gaat en over de dingen die ik doe.”
lees verder »